Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


‘Psychiatrie’ – deel I

Heeft de psychiatrie nog wel een toekomst?
Jij bent een energiewezen; geen zielloos chemisch product!

1. Inleiding

Psychiaters zijn speleologen van de menselijke geest. Ze kennen de weg in de krochten van de ziel, in het gangenstelsel van onze diepste verlangens, angsten en emoties. Althans, dat denken ‘ze’. Maar is dat wel zo?

Eén van de grootste problemen binnen de psychiatrie is, dat de oorzaken van de meeste psychiatrische ziekten niet goed bekend zijn en in geen enkel geval tot op de bodem zijn uitgezocht, laat staan dat de werkelijke oorzaak begrepen wordt.

Natuurlijk zijn er veel onderzoeken gedaan, waarbij ook bij vele ziekten biochemische afwijkingen, erfelijkheidsfactoren en omgevingsfactoren zijn gevonden die met de ziekte samengaan, maar van een duidelijke aantoonbare oorzaak-gevolgrelatie is geen sprake!

Ook rijst altijd de vraag of lichamelijke afwijkingen, bijvoorbeeld in de hersenen, oorzaak of een gevolg van de ziekte zouden kunnen zijn. In de loop der eeuwen zijn daarom voor bijna iedere psychiatrische ziekte vele hypothesen over de oorzaak opgesteld, die sterk aan mode onderhevig zijn en waarvoor er meestal ook geen betrouwbaar bewijsmateriaal kan worden geleverd. Bij de meeste psychiatrische ziekten bestaan er bovendien diverse verklaringsmodellen die elkaar soms aanvullen, maar ook vaak tegenspreken!

2. De farmaceutische industrie

‘Psychiatrie is het verlengstuk van de farmaceutische industrie!’

Slechts 30 – 40% van de reguliere behandelingen in de geneeskunde zijn wetenschappelijk bewezen (‘evidence based’), en 60–70 % niet! De chemisch-farmaceutische industrieën blijven daarom hameren op thema’s die de mensheid ervan moet overtuigen dat het innemen, het (langdurig) gebruiken en behandelen met geneesmiddelen levensreddend zou zijn. ‘Geneesmiddelen verhelpen, vertragen of voorkomen verergering van klachten. Daarmee kunnen ziekenhuisopnames worden uitgesteld en zelfs vermeden worden. Ook economisch gezien leveren geneesmiddelen een belangrijke bijdrage aan de samenleving’, zijn hun bekende slogans!

Maar juist door die intense lobbypraktijken van de chemisch-farmaceutische industrie blijft de Nederlandse regering zich vastklampen aan een sterk verouderd zorgsysteem en stellen rigoureuze beslissingen steeds maar weer uit. Het ‘oude vertrouwde’ gezondheidszorgsysteem wordt gehandhaafd ondanks dat weinig (gezondheids-) resultaten worden geboekt. Het huidige ‘ziektezorgsysteem’ overleeft en bloeit wanneer mensen continu ziek zijn. Dat is wat er nú aan de hand is.

De Nederlandse geestelijke gezondheidszorg besteedde in 2011 meer dan 96 miljoen aan het ‘geneesmiddel’ antidepressiva. Ongeveer 8% van al dat geld dat we uitgeven aan de gezondheidszorg gaat naar geneesmiddelen (buiten het ziekenhuis). De jaaromzet van receptgeneesmiddelen bedroeg in april 2009 ruim 4,8 miljard euro en de jaarlijkse uitgaven per hoofd van de bevolking bedragen 336 euro per jaar.

Hoewel de hoeveelheid gebruikte geneesmiddelen het afgelopen jaar met 4 % is afgenomen en het aantal nieuw geïntroduceerde geneesmiddelen met 2% t.o.v. een jaar eerder groeide, maakt de overheid zich toch grote zorgen over deze gigantische uitgaven. De vraag doet zich nu dan ook voor of deze stijgende (zorg)kosten wel beheersbaar blijven in de verre toekomst.

Maar u - als ‘intensieve gebruiker’ - bent in werkelijkheid terecht gekomen in een chemische tredmolen en u verzandt als energiewezen in een beerput van obstakels en valkuilen, waarin u het onmogelijk wordt gemaakt om vrij te kunnen kiezen voor alternatieve én complementaire (genees)oplossingen.

‘We hebben door een verkeerde denkmodel een kans voor de geneesmiddelenindustrie gecreëerd om het huidige systeem van ‘ziektezorg’ in het leven te roepen en te laten gedijen’.

3. Nieuw paradigma nodig

‘De theorie dat geestelijke stoornissen een gevolg zijn van een chemische onevenwichtigheid in de hersenen, is nog nooit bewezen’
Het huidige wetenschappelijk (genezend)concept – het chemisch-farmaceutisch beeld van het menselijk lichaam - heeft ons hoe dan ook op een dood spoor gezet. De allergrootste, en de meest hardnekkige misvatting die ooit in de medische wereld is gecreëerd – een hypothetisch denkmodel - maar blijft circuleren, is wel de fatale gedachte dat wij mensen zijn die louter bestaan uit een lichaam én een geest. En, dat alle fysieke en geestelijke ziekten door een chemische reactie in de hersenen worden veroorzaakt.

De oplossing van onze huidige gezondheidsproblemen van de samenleving kan dan ook alleen maar gerealiseerd worden, indien er een fundamentele verandering van paradigma’s in de medische wetenschap wordt bewerkstelligd. En één van die nieuwste, meest essentiële vernieuwende inzichten zou moeten zijn, dat wij ons nú eens moeten gaan realiseren dat wij energiewezens zijn; wij – jij en ik - zijn een ‘energieklont’ die uit een ziel, een geest en een lichaam bestaan én niet alleen een ‘vleesklomp met een geest ’!

Niet een ‘vleesklomp’ die automatisch maar medicijnen slikt in de hoop beter te worden! Een ‘vleesklomp’ – een zombie - waarvan professor Wilhelm Wundt [de grondlegger van de psychiatrie] in 1879 verklaarde, dat de gedachten van de mens, zijn persoonlijkheid en zijn gedrag, niets meer dan chemische reacties in de hersenen zijn! Volgens zijn visie zou je niets anders dan een robot zijn!

4. Jij bent een energiewezen

‘Psychiaters behandelen alleen geestelijke stoornissen, geen aangetoonde ziekten’

‘De psychiatrie heeft nog nooit de oorzaak van een geestelijke stoornis vastgesteld’
Maar de mens is veel méér dan zijn lichaam! De mens heeft namelijk een spiritueel bewustzijn, te weten zijn innerlijke Zelf, de ziel! De mens is zeker geen ‘vleesklomp’; een zielloos organisme!

De mens is een drieledig wezen, bestaande uit een ziel, een geest en een lichaam. De mens is dus een uniek energiewezen met drie kenmerkende karakteristieken; ziel, geest en fysiek lichaam. Een menselijke ziel is één van de drie aspecten van je wezen, waarbij het kenmerkende van een ziel is dat zij groter is dan het lichaam! De ziel omhult én doordringt het hele fysieke lichaam met haar goddelijke Energieën!

De ziel is wat je bij elkaar houdt; de levensenergie die in en om alle fysieke dingen heen bestaat! De ziel is de essentie die een persoon juist levend maakt; niet het fysieke lichaam of de geest! Je bent een drieledig wezen, dat uit een lichaam, het verstand (ook wel geest genoemd, niet te verwarren met de breinmassa) en een zuivere geest (ook wel ziel genoemd) bestaat. Dát is wat jij bent!; jij en ik, iedereen!

En juist dit essentiële thema van ‘ziel en geest’ wordt volkomen ter zijde geschoven door de (‘alwetende’) wetenschap en wel om de reden dat dit ‘onbekend terrein’ is. En zodra iets niet bewezen kan worden, dan wordt dit kortweg afgedaan met ‘onzin’. Denk maar eens aan de werking van homeopathie! Of de wetenschappelijke visie over een elektromagnetisch energieveld of aura, dat ieder levend wezen in en om zich heen ‘draagt’.

Mijn opvatting is, dat ‘alle ziekten worden in eerste instantie door de geest – niet de ziel - gecreëerd’. Slechts 30 – 40% van de reguliere behandelingen in de geneeskunde zijn wetenschappelijk bewezen (‘evidence based’), en 60–70 % niet! Gepleit wordt (WHO – 2003; Europese Commissie – 1997) voor meer onderzoek naar complementaire én alternatieve geneeswijzen; dus meer betrouwbare informatie verstrekking dan tot nu toe is gerealiseerd. Meer openheid, transparanter. Hoe lang gaat dat dan nog duren?

5. Slot

‘We hebben door een verkeerd denkmodel een kans voor de geneesmiddelenindustrie gecreëerd om het huidige systeem van ‘ziektezorg’ in het leven te roepen en te laten gedijen’.
De psychiatrische beroepsgroep beweert de enige deskundige te zijn op het gebied van geestelijke gezondheid; de ’ziekten van de geest’. In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde die ziekten behandelt, kan de psychiatrie alleen ‘stoornissen’ of een groep van herkenbare symptomen behandelen. Echter waar de psychiatrie totaal geen kaas van heeft gegeten, is wel het feit dat wij een energiewezen met een chakra- en aurasysteem zijn. En dat komt omdat het oorspronkelijk denkmodel van Wundt’s – de mens is als een zielloos organisme – volkomen onzin is.

Veel psychiaters zijn van mening dat de psyche [1] niets anders is dan een abstracte aanduiding voor neurologische processen. Het gevolg van deze denkwijze is dat de psychiatrie zich volkomen richt op de ‘geest’; op de chemische reacties in de hersenen . De wetenschap begrijpt nog veel te weinig van het ‘depressieve brein’; de werking van de hersenen in relatie tot de ziel en de geest! Er zijn bijvoorbeeld allerlei theorieën over depressies, maar geen van deze theorieën is de beste oplossing, omdat ieder mens een evoluerend schepsel is.

[1] Een hedendaagse omschrijving van de psyche: het geheel van geestelijke processen, zoals geheugen, onderbewustzijn, dromen, fantasieën, gedachten, maar ook waanideeën, waanvoorstellingen, die worden geproduceerd door de hersenzenuwen (= cerebrum).

Maar wat kunnen wij in Nederland nu veranderen?

In eerste instantie zouden alle psychiatrische behandelingen moeten worden beoordeeld op de mate waarin ze mensen beter, sterker en meer verantwoordelijk maken en hun geestelijk welzijn vergroten. Omdat uit meerdere onderzoeken blijkt, dat het alleen maar verstrekken van ‘drugs’ de problemen niet worden opgelost. Als de werking van de ‘drugs’ afneemt, blijkt het probleem er nog te zijn. Met andere woorden de psychiatrie biedt geen concrete, uiteindelijke oplossing van onze hedendaagse gezondheidsproblemen.

Toch blijkt uit een meer recent onderzoek in Groningen [psychiater Hoenders, april 2009- oprichter van het Centrum voor Integrale Psychiatrie] dat 43% van de poliklinische patiënten al complementaire én alternatieve geneeswijzen gebruiken. Daarom pleit ik zelf voor een veel menselijker vorm van complementaire, integrale psychiatrie. Een psychiatrie die oog heeft voor de zuiver psychologische, sociale en spirituele bronnen van de menselijke ervaring. Een psychiatrie waar de medicalisering zich beperkt tot de ‘noodgevallen’; de extremen. Een psychiatrie waarin de mens als energiewezen centraal staat. Maar ook een psychiatrie die op de ware betekenis van het leven is geënt; het spirituele groeiproces als drie-eenheid. Een psychiatrie die beseft dat al het leven verbonden en verenigd is met alles en met elkaar. En dat ………. de toekomstige geestelijke zorg alléén draait om de ‘verzorging van de ziel’; het innerlijke Zelf en niet de geest (de breinmassa)!

Want besef, dat door het overdadig gebruiken van medicament – bijvoorbeeld antidepressiva – het chakra- en aurasysteem wordt ‘vernietigd’, wat uiteindelijk kan leiden tot een breuk in de essentiële verbinding tussen ziel, geest en lichaam. De mens gaat dan zombiëren; de geest wordt ‘vervlakt’. De spirit – de essentie van de mens – is dan verdwenen!

Hans Zevenboom
Link: http://www.millennium-visie.org/site/index.php/nieuwsbrief/178-psychiatrie-i




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats