Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Menselijke huidcellen hoopvol voor de behandeling van MS

Een studie vandaag verschenen in het tijdschrift Cell Stem Cell toont aan dat menselijke hersencellen aangemaakt door herprogrammering van huidcellen zeer effectief zijn bij de behandeling van myeline aandoeningen, een familie van ziekten waaronder multiple sclerose en zeldzame stoornissen bij kinderen onder de naam pediatrische leukodystrofieën.

De studie is de eerste succesvolle poging om menselijke geïnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSC) te gebruiken om een ​​populatie van cellen te produceren die kritisch zijn voor neurale signalering in de hersenen. In casu hebben de onderzoekers cellen gemaakt uit menselijke huid en die getransplanteerd in diermodellen met de myeline ziekte.

"Deze studie ondersteunt sterk de bruikbaarheid van hiPSCs als een haalbare en effectieve bron van cellen om myeline aandoeningen te behandelen", aldus de Universiteit van Rochester Medical Center (URMC) neuroloog Steven Goldman, MD, Ph.D., hoofdauteur van de studie. "In feite is gebleken dat cellen uit deze bron ten minste even doeltreffend zijn als die gemaakt met embryonaal of weefselspecifieke stamcellen."

De ontdekking opent de deur naar potentiële nieuwe behandelingen met hiPSC afgeleide cellen voor een reeks neurologische ziekten gekenmerkt door verlies van een specifieke celpopulatie in het centraal zenuwstelsel myeline. Zoals de isolatie gevonden op elektrische draden, is meyeline een vetweefsel dat de verbindingen tussen zenuwcellen verzorgt en de heldere transmissie van signalen van de ene cel naar de andere waarborgt. Wanneer myeline weefsel beschadigd is, kan de communicatie tussen cellen worden verstoord of zelfs verloren gaan.

De meest voorkomende myeline aandoening is multiple sclerose, een aandoening waarbij het lichaamseigen immuunsysteem myeline aanvalt en vernietigt. Het verlies van myeline is ook het kenmerk van een familie van ernstige en vaak dodelijke ziekten bekend als pediatrische leukodystrofieën. Terwijl individueel zeer zeldzaam, worden in de VS jaarlijks enkele duizenden kinderen geboren met een vorm van leukodystrofie.

De bron van de myeline cellen in de hersenen en ruggenmerg wordt oligodendrocyte genoemd. Oligodendrocyten zijn op hun beurt de nakomelingen van een cel genaamd de oligodendrocyt progenitor cel of OPC. Myeline aandoeningen zijn lang beschouwd als een potentieel doelwit voor cel-gebaseerde therapieën. Wetenschappers hebben een theorie opgesteld als zouden gezonde OPC's met succes kunnen worden getransplanteerd naar de zieke of gewonde hersenen; deze cellen zouden nieuwe oligodendrocyten kunnen produceren en zo de verloren myeline herstellen, waardoor de schade veroorzaakt door deze ziekten wordt omgekeerd.

Er zijn echter een aantal obstakels die de wetenschappers dwarsbomen. Eén van de belangrijkste uitdagingen is dat OPC's volwassen cellen zijn in het centrale zenuwstelsel die pas laat verschijnen in de ontwikkeling.

"In vergelijking met neuronen, die behoren tot de eerste cellen gevormd in de menselijke ontwikkeling, zijn er meer fasen en nog veel meer stappen nodig om gliale cellen, zoals OPC's te creëren", aldus Goldman. "Dit proces vereist dat we de fundamentele biologie en de normale ontwikkeling van deze cellen begrijpen en vervolgens in de juiste volgorde in het lab kunnen reproduceren.

Een andere uitdaging is het identificeren van de ideale bron van deze cellen. Veel onderzoek is tot nu toe gericht op cellen afgeleid van weefsel-specifieke en embryonale stamcellen. Terwijl het onderzoek met behulp van deze cellen kritisch inzicht heeft opgeleverd in de biologie van stamcellen, zijn deze bronnen niet ideaal om te voldoen aan de vraag eens cel-gebaseerde therapieën steeds vaker zullen voortkomen.

De ontdekking in 2007 dat menselijke huidcellen kunnen worden "geprogrammeerd" tot het punt waar zij tot een biologische toestand komen equivalent aan een embryonale stamcel, genaamd geïnduceerde pluripotente stamcel, vertegenwoordigt een nieuw pad voorwaarts voor wetenschappers. Omdat deze cellen worden gemaakt uit eigen huid zou deze genetische eigenheid de kans op afstoting na transplantatie significant verminderen. Deze cellen beloven ook een overvloedige bron van materiaal voor het maken van de cellen die nodig zijn voor therapieën.

Goldman's team was het eerste dat met succes het complexe proces van het gebruik van hiPSCs aan OPC's kon beheersen. Dit proces bleek tijdrovend. Het nam Goldman's lab vier jaar om het exacte chemisch signaal te herprogrammeren, te produceren en uiteindelijk OPC's te zuiveren in voldoende hoeveelheden voor transplantatie. Verder vraagt elk preparaat bijna zes maanden om van huidcel naar een transplanteerbare bevolking van myeline-producerende cellen te gaan.

Eens geslaagd in de identificatie en zuivering van OPCs hiPSCs slaagden zij er vervolgens in het vermogen van de cellen om nieuwe myeline te maken te activeren wanneer getransplanteerd in muizen met een erfelijke leukodystrofie dat hen eigenlijk genetisch ongeschikt maakt om myeline te produceren.

Zij vonden dat het OPCs zich verspreidde in de hersenen en myeline begon te produceren. Zij merkten op dat hiPSC-afgeleide cellen dit nog sneller deden, efficiënter en effectiever dan cellen gemaakt met behulp van uit weefsel afgeleide OPC's. De dieren waren ook vrij van tumoren, een gevaarlijke bijwerking van bepaalde stamceltherapieën en overleefden aanzienlijk langer dan onbehandelde muizen.

"De nieuwe populatie van OPC's en oligodendrocyten was overvloedig en volledig," zegt Goldman. "In feite bleek het re-myelinisatie-proces sneller en efficiënter dan met andere cel bronnen."

De volgende fase in de evaluatie van deze cellen - klinische studies - ligt niet lang meer in het verschiet. Goldman, samen met een team van onderzoekers en clinici uit Rochester, Syracuse, en Buffalo, bereiden zich voor op een klinische studie met behulp van OPC's behandeling van multipele sclerose. Deze groep, onder de naam Upstate MS Consortium, is goedgekeurd voor financiering door de staat New York Stem Cell Science (NYSTEM). Terwijl de studies van deze consortia's - waarvan de vroege stadia gepland zijn om te beginnen in 2015 - zich zullen richten op cellen afkomstig van weefselsbronnen, vrerwacht Goldman dat hiPSC afgeleide OPC's ook uiteindelijk zullen worden opgenomen in dit project.

Vertaling Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats