Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Sleutel tot schoner milieu ligt onder onze voeten

UNIVERSITY PARK, Pa - Terwijl veel mensen erkennen dat proper water en lucht tekenen zijn van een gezond ecosysteem beseffen de meeste niet dat een cruciaal onderdeel van het milieu recht onder hun voeten ligt, volgens een Penn State hydroloog.

De bodem speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een schone omgeving door te dienen als een natuurlijk waterfilter en zuiveringsysteem, aldus Henry Lin, hoogleraar hydrologie en bodem hydropedology. Inzicht in de componenten die deel uitmaken van dit deel van het ecosysteem kan leiden tot een beter grondwaterbeheer en slimmer milieubeleid.

"We kijken naar de natuur en zien al het moois en alle heil, om ons heen", zei Lin, "maar de meeste mensen weten niet of vergeten dat de sleutel tot duurzaamheid juist ondergronds ligt."

Lin, die op 17 februari over zijn onderzoek rapporteerde op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science in Boston, zei dat de buitenste laag van de aarde, van de bovenste vegetatie luifel naar de toplagen van de bodem en de lagen van ondergronds materiaal, het water helpen zuiveren door het extraheren van overtollige voedingsstoffen, zware metalen en andere verontreinigingen. De grond kan op die manier fungeren als opslag voor zoet water.

Ongeveer 60 procent van de jaarlijkse neerslag belandt in deze zone, zegt Lin. "In feite is er meer water onder de grond dan zogenaamd 'blauw water' in meren en rivieren", zegt Lin.

Naast het gebruik van zoet water om te drinken, maken mensen gebruik van grote hoeveelheden water om akkers te irrigeren en als onderdeel van industriële activiteiten. De onderzoeker zei dat zoals mondiale groene revolutie het bewustzijn over voedselzekerheid verhoogt, een "blauwe revolutie" kan leiden tot inspanningen voor waterbeveiliging met schoon en veilig water over de hele wereld.

"Zonder water is er geen leven," zegt Lin. "Zonder het grondwater, is er geen schoon water."

Lin zei dat momenteel het systeem bedreigd wordt door slechte methoden van landbeheer waardoor het grondwater wordt beïnvloed, zoals nieuwe bouwprojecten, ondergrondse opslag en agrarische activiteiten. Planners moeten bedenken hoe de grond en planten in een gebied kunnen beïnvloed worden door hun ingrepen. In sommige gevallen kan het negeren van bepaalde maatregelen leiden tot overstroming, of de toevoeging van onzuiverheden in drinkwaterreservoirs.

Naast managers en planners, zei Lin moet ook het grote publiek zich meer bewust worden van de grondwater management vraagstukken.

"In veel gevallen is voor het algemeen publiek en zelfs voor overheid en financiers "uit het zicht, uit het hart", zegt Lin. "Maar onder het oppervlak ligt de basis van onze duurzaamheid."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats