Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Slechte geestelijke gezondheid leidt tot ongezond gedrag onder volwassenen met een laag inkomen

Onderzoek zegt dat fuiven, drinken, roken, en het gebruik van illegale drugs kan worden gebruikt om depressies en angsten te kunnen hanteren.

Slechte geestelijke gezondheid leidt tot ongezond gedrag bij volwassenen met een laag inkomen – niet andersom, volgens een nieuw onderzoek¹ door Dr. Jennifer Walsh en collega's van de Centers for Behavioral and preventieve geneeskunde aan de Miriam ziekenhuis in de VS. In deze studie, stress en angst voorspelde in latere gezondheid afbreuk te doen aan gedrag, zoals roken, comazuipen, illegale drugs gebruiken, onbeschermde seks en ongezonde voeding. Een mogelijke verklaring voor deze bevindingen is dat gezondheid in gevaar te brengen als mechanisme kan worden gebruikt om de effecten van stress en angst te beheersen. De studie is gepubliceerd online in de Springer tijdschrift, Translationeel Gedrags Medicine², en maakt deel uit van een editie over meervoudig gezondheids gedragswijziging.

Dr. Walsh en haar team onderzocht het gedrag dat afbreuk doet aan de gezondheid en geestelijke gezondheid in relatie tot sociaal-economische nadeel om te bepalen of psychische problemen leiden tot daaropvolgende ongezonde gedrag, of dat deze gedragingen leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen.

Een totaal van 482 volwassenen, die zorg bij een geslachtsziekte kliniek ontvingen, namen deel aan het onderzoek. Zij werden gevraagd om een online gesprek aan het begin van de studie te voltooien en vervolgens drie, zes, negen en twaalf maanden later. De onderzoekers beoordeelden een aantal gedragingen: overdreven gebruik (fuiven, drinken, roken, illegaal drugsgebruik), trainen in zowel seksueel, dieet en slaap gedrag. Ze heeft ook niveaus van angst, depressie en waarneembare stress opgemeten.

De gezondheid in gevaar brengen door gedrag, met inbegrip van druggebruik, onbeschermde seks, slechte voeding en onvoldoende of juist buitensporige slaap, kwamen voor onder patiënten die de kliniek bezochten. Deelnemers met een zeer laag inkomen rapporteerden een hoger aantal gedragingen die gezondheid in gevaar te bracht, alsmede meer symptomen van depressie en angst en hogere niveaus van stress, in vergelijking met deze deelnemers met hogere inkomens.

De auteurs vinden dat symptomen van depressie en angst, net zo goed als waarneembare stress, latere niveaus voorspelde van ongezond gedrag, als zowel sociaal-economische status en eerdere gedrag in aanmerking werden genomen. Ongezond gedrag heeft daarentegen later geen geestelijke gezondheid voorspeld. Deze resultaten tonen aan dat ongezond gedrag eerder volgt op depressie, angst en stress, dan aanleiding geven het gedrag te volgen.

De auteurs stellen dat doelgerichte geestelijke gezondheid een manier kan bieden om verbeteringen in het gedrag van de gezondheid bevorderen: "clinici en praktijkbeoefenaars moeten erkennen dat er mogelijk hoge waarden van depressie, angst en stress, evenals de gezondheid ondermijningsgedrag in lage inkomen populaties zijn, en ze geestelijke gezondheid evenals deze gedragingen te kunnen beoordelen."

Het verwijzende van patiënten naar geestelijke gezondheidszorg counseling of stress reductie technieken kan bijdragen tot verbetering van hun gezondheids gedrag.

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats