Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Opvliegers vóór de overgang ? Dat kan gebeuren....

Meer dan de helft van de vrouwen van middelbare leeftijd, die nog regelmatig menstrueren, hebben opvliegers. Aziatische en vrouwen van Spaanse oorsprong hebben er minder kans op dan blanke vrouwen. Maar in vergelijking met eerdere studies zijn de aantallen verrassend hoog, zoals blijkt uit een onderzoek bij 1500 vrouwen, dat vandaag online gepubliceerd is in Menopause, het tijdschrift van de Noord-Amerikaanse menopauze vereniging (NAMS)

Het onderzoek van een grote gezondheidsorganisatie in het noordwesten van de VS, (Group Health) en het Fred Hutchinson onderzoekscentrum voor Kanker in Seattle, Washington ging uit van een gevarieerde groep vrouwen: blanke, zwarte, vrouwen van Hawaï en de Pacifische eilanden, vrouwen van gemengd ras, Vietnamese, Filippijnse, Japanse, Oost-Indische, Chinese en andere Aziatische vrouwen. Ze waren tussen de 45 en 56 jaar en hadden een regelmatige menstruatiecyclus zonder onderbrekingen. Ze namen geen hormonen.

Verrassend genoeg had 55% van hen opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen. (Bij eerdere onderzoeken kwam dat aantal niet boven de 50 %). De groep waarbij deze klachten het meest voorkwamen, waren de inheems in Amerika geboren vrouwen (67%) en de zwarte vrouwen (61%), maar de verschillen tussen deze groepen en de blanke vrouwen waren statistisch niet significant. Achten vijftig procent van de blanke vrouwen, de grootste etnische groep had opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen.

In vergelijking met hen hadden de Aziatische en Spaanse vrouwen duidelijk minder kans op deze symptomen. Van de Aziatische vrouwen hadden slechts 31% van de Filippijnse, 26% van de Japanse, 25% van de Oost-Indische, 23% van de “andere Aziatische en 18% van de Chinese vrouwen opvliegers en nachtelijke transpiratieaanvallen. Deze symptomen kwamen bij 26% van de vrouwen van Spaanse oorsprong voor.

Een interessant detail was, dat blanke vrouwen die deze symptomen hadden, vaker soja in hun dieet gebruikten. Blanke vrouwen die deze symptomen nooit hadden, gebruikten meestal geen soja in hun dieet.

Dit onderzoek kan vrouwen gerust stellen, die verrast worden door opvliegers en nachtelijk zweten, terwijl hun cyclus nog normaal is. Het wil helemaal niet zeggen dat ze al in de menopauze zijn en het is volkomen normaal. “Sommige vrouwen hebben opvliegers de eerste nachten na de geboorte van hun kind”, volgens Dr Margery Gass, directeur van de NAMS.

Vertaling: Christianne
 




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats