Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe studie werpt licht op link tussen zuivel inname en
bot gezondheid

Onderzoekers van het Instituut voor veroudering onderzoek ontdekken dat niet alle zuivelproducten gelijk zijn.

Een studie door onderzoekers van het Instituut voor veroudering onderzoek (IFAR) op Hebreeuws SeniorLife, een filiaal van Harvard Medical School (HMS), heeft bevonden dat melk inname — specifiek melk en yoghurt — wordt geassocieerd met hogere bot mineraal dichtheid (BMD) in de heup, maar niet de wervelkolom. Room, aan de andere kant, kan over het geheel worden geassocieerd met een lagere BMD.

De vandaag gepubliceerde bevindingen in het tijdschrift Archives van osteoporose, stellen dat niet alle zuivelproducten even nuttig zijn bij het bevorderen van de sterkte van de botten.
"Zuivel voorziet in verschillende belangrijke voedingsstoffen die gunstig is voor de gezondheid van de botten," aldus hoofdauteur Shivani Sahni, Ph.D., spier-en Research Team, IFAR. "Echter, room en haar producten zoals ijs hebben lagere niveaus van deze voedingsstoffen en hebben hogere niveaus vet- en suikergehalte. In deze studie werden 2,5-3 porties van melk en yoghurt inname per dag geassocieerd met een betere botdichtheid. Meer onderzoek is nodig om de rol van kaas inname (waarvan sommige kan worden hoog in vet en natrium) te onderzoeken, en of individuele zuivel een aanzienlijke invloed heeft op vermindering van fracturen.

" IFAR onderzoekers baseerden hun bevindingen op gegevens verzameld uit een voedsel frequentie vragenlijst ingevuld door 3,212 deelnemers uit de Framingham Offspring studie. Ze vergeleken vervolgens de zuivel inname met BMD meting van deelnemers, waaruit de voordelen bleken van melk en yoghurt versus room bij grotendeels middelbare leeftijd van mannen en vrouwen.

Volgens de studie varieert de nutriënten samenstelling per soort zuivel. Het kiezen van magere melk of yoghurt boven room kan inname van eiwit, calcium en vitamine D te verhogen terwijl het de inname van verzadigde vetten beperkt. Deze studie is een voorbeeld van een groeiend gebied van onderzoek gericht op de relatie tussen voeding en bot gezondheid. Afgelopen studies suggereren dat zuivelproducten meer dan één gunstig nutriënt bevatten en dat daarom die bepaalde zuivelproducten kunnen bijdragen tot het behoud van gezondere botten. Onderzoek als dit ondersteunt het idee dat een goede voeding osteoporose en fracturen kan helpen bestrijden. Osteoporose wordt beschouwd als een belangrijke bedreiging voor de volksgezondheid van een geschatte 44 miljoen Amerikanen, van de helft van de leeftijd van 50 en ouder.

Naar schatting heeft 10 miljoen in de VS al de ziekte. Vrouwen hebben een hoger risico dan mannen. Nog 34 miljoen Amerikanen meer hebben een lage botdichtheid, en brengt ze op verhoogd risico voor osteoporose en fracturen, vooral van de heup, wervelkolom en pols. Ongeveer een kwart van degenen die lijden aan een heupbreuk sterven binnen het jaar door het letsel. Osteoporose-gerelateerde fracturen waren verantwoordelijk voor een geschatte $19 miljard in kosten voor gezondheidszorg in 2005, dat cijfer zal naar verwachting toenemen tot 25 miljard dollar in 2025.

Medeauteurs van de studie omvatten, Ph.D., Katherine L. Tucker; Douglas P. Kiel, M.D., ; Lien Quach, M.P.H, M.S.; Virginia A. Casey, Ph.D.; Marian T. Hannan, D.Sc.,
Dit werk werd gesteund door het nationale Instituut van artritis en Musculoskeletal en ziekten van de huid (AR # 053205 en ook AR/AG41398) en door de nationale hart Long- en bloed Instituut Framingham hart studie (N01-HC-25195), de eerste Melvin Young Investigator Award en algemene Mills Bell Instituut voor gezondheid en voeding.

Vertaling Shanti


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats