Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hartfalen versnelt mannelijke 'menopauze'

Bij mannen met hartfalen komt Andropauze 4 keer zo vaak voor dan bij gezonde mannen.

Hartfalen versnelt het verouderingsproces waardoor de Andropauze eerder voorkomt, aldus een Pools onderzoek wat dit jaar gepresenteerd is op het ‘Heart Failure Congress 2013’: Andropauze, ook wel mannelijke 'overgang' of penopauze genoemd, blijkt vier keer vaker voor te komen bij mannen met hartfalen dan bij mannen met een gezond hart.

Het Heart Failure Congress is de belangrijkste jaarlijkse bijeenkomst van de Heart Heart Failure Association van de Europese Vereniging voor Cardiologie, en werd dit jaar gehouden van 25 tot 28 mei in Lissabon ( Portugal).

Naarmate mannen ouder worden, is de kans groter dat ze last krijgen van een Andropauze (AP)

. Bij mannen met Andropauze zijn de niveaus van anabole hormonen, zoals testosteron, gedaald. Er wordt aangenomen dat deze hormoontekorten tot klinische symptomen leiden. Deze symptomen kunnen volgens de Aging Male Symptom Rating Scale in drie categorieën worden onderverdeeld:
1. Seksuele symptomen (erectiestoornissen, problemen met het libido, afname van de baardgroei, gevoelens van 'het passeren van het hoogtepunt van het leven ')
2. Psychologische symptomen (ontmoedigd gevoel, depressiviteit, prikkelbaarheid, angst, nervositeit)
3. Somato-vegetatieve symptomen (gewricht- en spierklachten, zweten, behoefte aan meer slaap, slaapstoornissen, zwakte, uitputting).
Tekortkomingen van anabole hormonen komen vaak voor bij mannen met systolisch hartfalen.

Bij systolisch hartfalen trekt de hartspier minder krachtig samen. Hierdoor pompt het hart minder bloed het hart uit. Dit kan leiden tot diverse symptomen, zoals verminderde capaciteit aan lichaamsbeweging, vermoeidheid, kortademigheid, depressie etc.

Er is nooit eerder onderzoek gedaan naar de impact van hartfalen op de prevalentie van AS en de ernst van andropausale symptomen. Professor Ewa A. Jankowska (Wroclaw, Polen) vertelt: "AS leidt tot een slechte kwaliteit van leven. We wilden ontdekken of hartfalen AS versterkt en of aanvullende androgene therapieën de levenskwaliteit van hartpatiënten zou kunnen verbeteren."

Voor de studie vergeleken de onderzoekers de prevalentie van AS en ernst van andropausale symptomen van 232 mannen met een systolische hartafwijking in de leeftijd van 40-80 jaar met 362 gezonde leeftijdsgenoten. De magnitude van andropausale symptomen (psychisch, seksueel en somato-vegetatieve) werd gemeten met symptomen van de Aging Males '(AMS) Rating Scale. AS werd gediagnosticeerd als de totale AMS score 50 punten of meer betrof.

Hieruit bleek dat bijna een derde van de mannen met hartfalen AS hadden, ongeacht hun leeftijd. Bij mannen in de leeftijdsgroep 40-59 jaar leidde hartfalen tot een viervoudige toename in de prevalentie van AS (28% versus 7%,p <0,001) en een toename in de ernst van seksuele en somato-vegetatieve andropausale symptomen (p <0,001). Mannen van 60-80 jaar met en zonder hartfalen had een gelijkwaardige prevalentie van AS en de ernst van andropausale symptomen.

Onder mensen met systolisch hartfalen was de prevalentie van AS vergelijkbaar in beide leeftijdsgroepen (40-59 en 60-80 jaar). De auteurs concludeerden dat hartfalen het natuurlijke verouderingsproces versnelt waardoor de penopauze klachten eerder voorkomen.. Professor Jankowska zei: "Hartfalen leidt op relatief jonge leeftijd al tot anabole hormoontekorten waardoor het verouderingsproces van de man versnelt en hij AS ontwikkelt. Deze patiënten hebben een slechte kwaliteit van leven en hebben endocrinologische en seksuele begeleiding nodig.

Er is gesuggereerd dat de anabole hormoontekorten bij hartfalen veroorzaakt zouden kunnen worden door de behandelingen voor het hartfalen. Deze zouden van invloed kunnen
zijn op het metabolisme van de hormonen of de comorbiditeit (het tegelijkertijd aanwezig zijn van verschillende aandoeningen/stoornissen) die de endocriene klierfunctie zou kunnen aantasten.

Maar in een tweede onderzoek vond de onderzoeksgroep slechts weinig en zwakke associaties tussen de aanwezigheid van anabole tekorten, comorbiditeit en therapieën bij mannen met systolische hartfalen. Professor Jankowska zei: "Dit toont aan dat het hartfalen zelf invloed heeft op de werking van de endocriene klieren." Zij concludeerde: " Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of een hormoonbehandeling met testosteron de penopauze-klachten kunnen verminderen."

Vertaling van: Heart failure accelerates male 'menopause' - European Society of Cardiology
Vertaald door: M. Nelemans




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats