Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Obesitas bij kinderen gekoppeld aan meer directe gezondheids-
problemen dan eerder gedacht

Terwijl een groot deel van het onderzoek naar obesitas bij kinderen licht heeft geworpen op de lange termijn gezondheidsproblemen die ontstaan ​​op volwassen leeftijd, focust een nieuwe UCLA studie zich op de directe gevolgen en laat zien dat obesitas jongeren een veel groter risico hebben op ziekten dan was verondersteld.

In vergelijking met kinderen die geen overgewicht hebben lopen obesitas kinderen bijna tweemaal meer het risico op het krijgen van drie of meer medische, psychische of ontwikkelingsstoornissen, vonden de UCLA onderzoekers. Overgewicht bij kinderen geeft een 1,3 keer hoger risico.

"Deze studie schetst een volledig beeld van obesitas bij kinderen, en we waren verbaasd om te zien hoe een groot aantal voorwaarden werden geassocieerd met obesitas bij kinderen," aldus hoofdauteur Dr Neal Halfon, professor in de kindergeneeskunde, de volksgezondheid en de openbare orde aan de UCLA, waar hij het Centrum voor gezondere kinderen, families en gemeenschappen leidt. "De resultaten moeten dienen als een wake-up call voor artsen, ouders en leerkrachten, die beter geïnformeerd moeten worden over de risico's voor de gezondheid bij obesitas kinderen, zodat ze zich kunnen richten op interventies die kunnen leiden tot een betere gezondheid."

Met de dramatische stijging van obesitas bij kinderen in de afgelopen twee decennia is er sprake van een parallelle stijging van de prevalentie van andere jeugdaandoeningen, zoals ADHD (attention deficit-hyperactivity disorder), astma en leerproblemen. Eerdere studies over het onderwerp waren gelimiteerd door te smalle focus op een bepaalde regio van de provincie, een kleine steekproef of één enkele voorwaarde.

Het nieuw UCLA onderzoek, één op grote populatie gebaseerde studie van kinderen in de Verenigde Staten, levert het eerste uitgebreide nationaal profiel van associaties tussen gewicht status en een brede reeks van bijbehorende gezondheidsproblemen, of co-morbiditeit, waaraan kinderen lijden.

Over het geheel genomen vonden de onderzoekers dat zwaarlijvige kinderen meer kans hadden dan degenen die werden geclassificeerd als niet te zwaar, op slechtere gezondheid, meer beperkingen, een grotere neiging tot emotionele en gedragsproblemen; hogere graad van dubbelen, gemiste schooldagen en andere schoolproblemen , ADHD, gedragsstoornissen, depressie, leerstoornissen, ontwikkelingsvertraging, bot-, gewrichts-en spierproblemen, astma, allergieën, hoofdpijn en oorontsteking.

Voor de studie, gebruikten de onderzoekers de 2007 National Survey of Children's Health, een analyse van gegevens over bijna 43.300 kinderen in de leeftijd tussen 10 en 17. Zij beoordeelden groepen volgens gewicht en 21 indicatoren van de algemene gezondheid, psychosociaal functioneren en specifieke gezondheidsproblemen, gecorrigeerd voor sociaal-demografische factoren.

Van de kinderen in de studie, werden 15 procent beschouwd als overgewicht hebbend (een body mass index tussen de 85e en 95e percentiel), en 16 procent waren obesitas (een BMI in het 95e percentiel of hoger).

De studie, die op dit moment online beschikbaar is, zal worden gepubliceerd in het januari-februari nummer van het tijdschrift Pediatrics Academic.

De UCLA onderzoekers speculeren dat de voortdurende verschuiving van chronische kindertijd omstandigheden waarschijnlijk gerelateerd is aan tientallen jaren van ondergewaardeerde veranderingen in de sociale en fysieke omgeving waarin kinderen leven, leren en spelen. Zij stellen voor dat obesitas-preventie-inspanningen zich zouden moeten richten op deze sociale- en milieu-invloeden en dat kinderen moeten worden gescreend en beheerd voor co-morbiditeit.

De onderzoekers voegen eraan toe dat, terwijl de kracht van de huidige studie ligt in de grote populatie basis, toekomstige studies zich beter zouden toeleggen op longitudinale gegevens uit causale relaties die niet kunnen worden afgeleid uit een cross-sectionele studie.

"Obesitas kan de co-morbiditeit veroorzaken, of misschien veroorzaakt de co-morbiditeit wel obesitas - of beiden kunnen worden veroorzaakt door een andere niet gemeten derde factor," Halfon zei. "Bijvoorbeeld, de blootstelling aan toxische stress zou de neuroregulatore processen kunnen veranderen die impulscontrole bij ADHD beïnvloeden, maar ook de gevoeligheid voor leptine, die kan bijdragen tot gewichtstoename, beïnvloeden. Inzicht in de band tussen obesitas en andere co-morbiditeiten kan belangrijke informatie geven over causale paden naar obesitas en meer effectieve manieren om dat te voorkomen. "

Vertaling: Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats