Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Vriendelijkheid is voor kinderen sleutel tot geluk en acceptatie.

Kinderen die vriendelijk zijn, zijn gelukkiger en ervaren grotere acceptatie door andere kinderen, suggereert een nieuw onderzoek van de University of British Columbia en de University of California, Riverside.

Kimberly Schonert-Reichl, een professor van UBC’s Faculty of Education, en mede-auteur Kristin Layous, van de University of California Riverside, zeggen dat het verhogen van de peer-acceptatie de sleutel is tot het voorkomen van pesten.

In de vandaag, door PLOS ONE, gepubliceerde studie onderzochten de onderzoekers hoe het geluk te verhogen is bij leerlingen van 9 tot 11 jaar. Aan vierhonderd studenten van basisscholen in Vancouver werd gevraagd verslag uit te brengen over hun geluk en om te bepalen met welke klasgenoten ze zouden willen werken aan schoolse activiteiten. De helft van de studenten werd door hun leraren gevraagd om daden van vriendelijkheid uit te voeren - zoals het delen van hun lunch of het geven van een knuffel aan hun moeder als ze zich gestrest voelt - en de andere helft werd gevraagd om bij te houden welke aangename plaatsen zij bezocht hadden - zoals bijvoorbeeld de speeltuin of hun grootouders huis.

Na vier weken brachten de studenten weer verslag uit over hun geluk en bepaalden ze weer met welke klasgenoten ze samen wilden werken. Hoewel beide groepen aangaven zich gelukkiger te voelen selecteerden de kinderen die daden van vriendelijkheid verrichtten hogere aantallen klasgenoten om mee te werken aan schoolse activiteiten.

“We laten zo zien dat vriendelijkheid een aantal echte voordelen heeft voor het persoonlijk geluk van de kinderen maar ook voor de totale klas,” zegt Schonert-Reichl, die ook een onderzoeker is bij het Human Early Learning Partnership aan het UBC.

Volgens Schonert-Reichl wordt de neiging tot pesten verhoogd in jaargang 4 en 5. Door simpelweg de studenten na te laten denken over hoe ze de mensen om zich heen vriendelijk kunnen behandelen, ‘kunnen leraren in de klas een gevoel van verbondenheid creëren en de kans op pesten verminderen.”

Vertaling Lia Keizer


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats