Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Jeugdtrauma drukt zijn stempel op de hersenen

EPFL wetenschappers hebben het bewijs gevonden dat psychologische wonden tijdens de jeugd blijvend biologische sporen nalaten - en aanleiding geven tot geweld op latere leeftijd.

Het is bekend dat gewelddadige volwassenen vaak een voorgeschiedenis hebben van psychologische trauma's uit hun jeugd. Sommige van deze individuën vertonen reëel, fysieke afwijkingen in een deel van de hersenen, de orbitofrontale cortex. Maar een direct verband tussen dergelijke vroege trauma's en neurologische veranderingen is moeilijk te vinden, tot nu toe.

Gepubliceerd in de 15 januari editie van Translational Psychiatry, tonen EPFL professor Carmen Sandi en zijn team voor de eerste keer een correlatie aan tussen de psychische trauma's bij pre-adolescente ratten en neurologische veranderingen vergelijkbaar met die gevonden bij gewelddadige mensen.

"Dit onderzoek toont aan dat mensen die worden blootgesteld aan trauma's in de kindertijd niet alleen psychologisch lijden, maar ook hun hersenen veranderd zien", vertelt Sandi, Hoofd Laboratorium EPFL's van Behavioral Genetics, directeur van het Brain Mind Institute, en lid van de National Centra for Competence in Research SYNAPSY. "Dit voegt een extra dimensie toe aan de gevolgen van misbruik, en heeft wetenschappelijke, therapeutische en sociale implicaties."

De onderzoekers waren in staat om de biologische fundamenten van geweld met behulp van een groep van mannelijke ratten blootgesteld aan psychologisch stressvolle situaties op jonge leeftijd te ontrafelen. Na de vaststelling dat deze ervaringen hebben geleid tot agressief gedrag wanneer de ratten de volwassenheid bereikten, onderzochten ze wat er was gebeurd in de hersenen van de dieren om na te gaan of de traumatische periode een blijvende stempel had.

"In een uitdagende sociale situatie, wordt de orbitofrontale cortex van een gezond individu geactiveerd om agressieve impulsen te remmen en de normale interacties te onderhouden", vertelt Sandi. "Maar bij de bestudeerde ratten vonden we zeer weinig activatie van de orbitofrontale cortex. Dit op zijn beurt vermindert het vermogen om hun negatieve impulsen te matigen. Deze verminderde activatie gaat gepaard met de overactivering van de amygdala, een regio van de hersenen die betrokken is bij emotionele reacties. " Andere onderzoekers die de hersenen van gewelddadige menselijke individuen hebben bestudeerd, hebben hetzelfde tekort in orbitofrontale activering en eenzelfde verminderde remming van agressieve impulsen waargenomen. "Het is opmerkelijk, we hadden niet verwacht dat we dit niveau van overeenstemming zouden vinden," zegt Sandi.

De wetenschappers ontdekten ook veranderingen in de expressie van bepaalde genen in de hersenen. Ze concentreerden zich op de genen waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij agressief gedrag waarvan polymorfismen (genetische varianten) die een agressieve houding voorbestemmen, en ze keken naar de vraag of de psychologische stress ervaren door de ratten, een wijziging veroorzaakte in de expressie van deze genen. "Wij vonden dat het niveau van MAOA genexpressie in de prefrontale cortex verhoogde", zegt Sandi. Deze wijziging is gekoppeld aan een epigenetische verandering, dat wil zeggen, de traumatische ervaring eindigde uiteindelijk in een langdurige modificatie van de genexpressie.

Tenslotte testten de onderzoekers de werkzaamheid van een MAOA gen inhibitor, in dit geval een anti-depressivum, om na te gaan of het de stijging van agressie zou kunnen omkeren veroorzaakt door jonge stress, hetgeen inderdaad zo was. In de toekomst zal het team behandelingen onderzoeken voor het omkeren van fysieke veranderingen in de hersenen, en vooral, proberen een licht te werpen op de vraag of sommige mensen gevoeliger zijn voor hetgeen wordt veroorzaakt door het trauma op basis van hun genetische make-up.

"Dit onderzoek zou ook het mogelijk vermogen van antidepressiva onthullen - een vermogen dat er meer en meer wordt van verdacht cerebrale plasticiteit te vernieuwen", zegt Sandi

Vertaling: Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats