Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Infecties verhogen het risico op stemmingsstoornissen

Nieuw onderzoek laat zien dat elke derde persoon die voor de eerste keer is gediagnosticeerd met stemmingsstoornis, voorafgaand aan de diagnose in het ziekenhuis was opgenomen met een infectie.

Nieuw onderzoek laat zien dat elke derde persoon die voor de eerste keer is gediagnosticeerd met stemmingsstoornis, voorafgaand aan de diagnose in het ziekenhuis was opgenomen met een infectie. Het onderzoek is het grootste in zijn soort tot op vandaag en toont een duidelijk verband aan tussen de infectieniveaus en het risico van het ontwikkelen van stemmingsstoornissen.

Iedereen kan een infectie hebben, bijvoorbeeld in de maag, urinewegen of de huid. Het lijkt er nu op dat iemands tegenspoed nog niet noodzakelijkerwijs eindigt als de infectie is behandeld. Een nieuw promotieproject laat zien dat vele mensen vervolgens last hebben van een stemmingsstoornis:

"Ons onderzoek toont aan dat het risico op het ontwikkelen van een stemmingsstoornis met 62% toeneemt bij patiënten die in een ziekenhuis zijn opgenomen met een infectie. Met andere woorden, het lijkt alsof het immuunsysteem op de een of andere manier betrokken is bij het ontwikkelen van stemmingsstoornissen," zegt Michael Eriksen Benrós, arts en hoogleraar aan de Aarhus Universiteit en het Psychiatrisch Centrum Kopenhagen.

Hij is samen met onderzoekers van de Aarhus Universiteit, de Universiteit van Kopenhagen en de Johns Hopkins Universiteit in de VS de initiatiefnemer van het onderzoek.

Inclusief Drie miljoen Denen.

Het onderzoek is een geregistreerd onderzoek, hetwelk betrekking had op het volgen van meer dan 3 miljoen Denen. Tussen 1977 en 2010, had meer dan 91.000 van deze mensen contact met een ziekenhuis in verband met een stemmingsstoornis. Daarvan was bekend, dat 32% van de patiënten eerder opgenomen was geweest met een besmettelijke ziekte, en 5% met een autoimmuunziekte.

Volgens Michael Eriksen Benrós, kan het verhoogde risico op stemmingsstoornissen worden verklaard door het feit dat infecties invloed hebben op de hersenen:

"Normaalgesproken zijn de hersenen beschermd door de zogenaamde bloed-hersenbarrière (BBB), maar in het geval van infectie en ontsteking, heeft nieuw onderzoek getoond dat het brein kan worden beïnvloed vanwege een meer doordringbaar BBB."

"We kunnen zien dat de hersenen zijn aangedaan, en van welk type infectie of autoimmuunziekte sprake is. Daarom is het uiteraard van belang dat er meer onderzoek wordt uitgevoerd ten aanzien van de mechanismen die ten grondslag liggen aan het verband tussen het immuunsysteem en stemmingsstoornissen," aldus Michael Eriksen Benrós.

Hij hoopt dat meer kennis over deze connectie bij zal dragen om stemmingsstoornissen te voorkomen en toekomstige behandelingen te verbeteren.

vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats