Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Stinkend gas heeft voordelen voor de gezondheid bij het verminderen van zwelling van de gewrichten


Een gas met de geur van rotte eieren heeft bewezen effectief gewrichtszwelling te verminderen dat in het onderzoek kan leiden tot vooruitgang in de behandeling van artritis.

Wetenschappers aan de Universiteit van Exeter Medical School hebben ontdekt dat een nieuw medicijnmolecule, die langzaam het gas waterstofsulfide (H2S)genereert, effectief de zwelling en ontsteking in artritis gewrichten vermindert.

Al jaren werd H2S beschouwd als een zeer giftig bijproduct dat corrosief, brandbaar en explosief is. Maar onderzoek toont nu echter een goedaardigere kant aan de stof.

Professor Matt Whiteman, van de Universiteit van Exeter Medical School, zei dat het onderzoek, dat online in het Dagboek van Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde wordt gepubliceerd, de weg voor een meer doeltreffende behandelingen van artritis en andere inflammatoire aandoeningen kan effenen. Prof Whiteman zei: "H2S wordt algemeen afgedaan als een giftige en stinkende milieu vervuiling, maar het is onlangs aangetoond dat het gevormd wordt in mens en dier door een specifieke set van enzymen. Waarom zou het lichaam dit doen als het geen nut had? Ons onderzoek heeft aangetoond dat de sleutel tot het ontsluiten van de therapeutische eigenschappen van H2S is door middel van langzame afgifte, het nabootsen van de eigen productie van het lichaam. "

Het team heeft eerder aangetoond dat H2S niveaus tot vier keer werden verhoogd in de kniegewrichten van patiënten met gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis, maar intrigerend hogere H2S niveaus sterk gecorreleerd zijn met een lager aantal ontstekingscellen cellen in het gewricht. De meest recente studie levert verder bewijs dat dit de echte rol van H2S voor de bestrijding van ontsteking, zwelling en gewrichtsschade kan zijn.

Prof Whiteman voegde er aan toe: "Een patiënt zal meestal met een reeds ontstoken, gezwollen en pijnlijk gewricht naar zijn arts gaan. Sinds de verbinding werkte nadat artritis werd vastgesteld, kan het nuttig zijn bij de behandeling van artritis in de toekomst. Veel verbindingen kunnen artritis voorkomen in het laboratorium.. , maar natuurlijk weet niemand wanneer ze artritis krijgen. Met een aantal verbindingen die ontsteking en zwelling bij artritis reeds actief verminderen is uiterst opwindend. Deze moleculen kunnen ook bruikbaar zijn in andere inflammatoire aandoeningen, en zelfs bij inflammatoire aspecten van diabetes en zwaarlijvigheid. "

Het onderzoek maakte deel uit van een groot samenwerkingsverband gefinancierd door de Wellcome Trust en Arthritis Research UK, inclusief professor Philip K Moore en dr. Julie Keeble van het King's College in Londen, evenals onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore en de Queen's University in Belfast. Het team gebruikte primaire humane cellen evenals een model van artritis. Reumatoïde artritis veroorzaakt dat sommige cellen te snel vermenigvuldigen in het gewricht en scheiden stoffen af die weefsel ontsteking, zwelling en uiteindelijk gewrichtsschade bevorderen. De H2S donormolecuul voorkomt deze afscheiding, en remde de activiteit van verschillende enzymen die leiden tot opzwelling. In de artritis model, heeft de verbinding artritis niet voorkomen, maar was zeer effectief bij het verminderen van de gewrichtsontsteking en zwelling wanneer eenmaal artritis werd vastgesteld, wat suggereert dat H2S-gebaseerde verbindingen op een dag nuttig kunnen zijn in de kliniek.

Hetzelfde team heeft eerder geconstateerd dat mensen met overgewicht of diabetes lagere niveaus van H2S in hun lichaam hebben dan gezonde volwassenen, resulteert in hogere bloeddruk, meer insulineongevoeligheid en hogere niveaus van suiker in hun bloed. Er is ook gemeld dat het de genezing bevordert en longschade vermindert bij rokers.

Co-auteur dr. Mark E Wood, aan de Universiteit van Exeter, voegde toe: "Ondanks zijn reputatie als zijnde gevaarlijk, kan H2S in feite de sleutel zijn tot het oplossen van enkele van de wijdverbreide gezondheidsproblemen in het land. Ons werk is een belangrijke stap in het. bewijzen van dat het meer held dan schurk van het menselijk lichaam kan zijn, mits het wordt toegediend op de juiste manier, op het juiste moment. We hebben momenteel meerdere efficiënter H2S donormoleculen geëvalueerd met medewerkers en dit is een zeer spannende tijd voor ons . "

Dr. Julie Keeble, co-auteur van het King's College in Londen, merkte op: "De vaststelling dat H2S in staat is om gewrichtsontsteking verminderen in experimentele modellen maakt het een zeer spannend vooruitzicht voor de behandeling van artritis Veel patiënten met artritis die niet effectief te reageren op huidige behandelingen of last hebben van de bijwerkingen van hun medicatie. We hopen dat de H2S-releasing medicijnen zoals die getest zijn in dit onderzoek, effectief zullen zijn bij de behandeling van artritis zonder de lastige bijwerkingen. "

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats