Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Overgewicht gekoppeld aan hoger risico op tandvleesontsteking

Als probleem voor een derde van de bevolking, is obesitas een belangrijke gezondheidszorg voor de Amerikanen. Het is een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker en nu, volgens een artikel gepubliceerd in het januari / februari 2013 nummer van General Dentistry, het klinische tijdschrift van de Academy of General Dentistry (AGD), kan het ook een risicofactor voor tandvleesontsteking zijn.

"We weten dat overgewicht vele aspecten van de gezondheid kan beïnvloeden", zegt Charlene Krejci, DDS, MSD, hoofdauteur van het artikel. "Nu vermoeden onderzoekers dat er een verband bestaat tussen obesitas en tandvleesaandoeningen. Lichamen van obese individuën produceren meedogenloos cytokines, eiwitten met inflammatoire eigenschappen. Deze cytokines kunnen direct het tandvlees beschadigen of verminderen de bloedtoevoer ernaar dus bevorderen ze de ontwikkeling van tandvleesaandoeningen. "

De helft van de Amerikaanse bevolking vanaf 30 jaar heeft te kampen met tandvleesontsteking - een chronische inflammatoire infectie die de omgeving en ondersteunende structuren van de tanden beinvloedt. Tandvleesontsteking produceert zelf zijn eigen set aan cytokines, die verder het niveau van deze inflammatoire eiwitten in het bloed verhoogt en meehelpt aan een kettingreactie van andere ontstekingsziekten door het hele lichaam.

Onderzoek naar de relatie tussen obesitas en tandvleesontsteking is nog niet afgerond.

"Of één voorwaarde een risicofactor is voor een ander of dat een ziekte direct veroorzaakt wordt door een ander moet nog worden uitgezocht", zegt AGD Woordvoerder Samer G. Shamoon, DDS, Magd. "Wat we wel weten is dat het belangrijk is om ten minste tweemaal per jaar een tandarts te bezoeken, zodat die uw risico's kan evalueren voor het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen en in het geval preventieve strategieën kan aanbieden."

De beste manier om het risico van het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen te minimaliseren is om plak te verwijderen door dagelijks te poetsen, flossen, spoelen, en een professionele schoonmaakbeurt.

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats