Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verslaafd brein

NIH studie werpt licht op hoe men een verslaafd brein kan “resetten”.

Dit onderzoek suggereert dat gerichte stimulatie van de prefrontale cortex van de hersenen een veelbelovende behandeling kan zijn bij drugsverslaving. Kan deze behandeling in de toekomst net zo eenvoudig worden als een aan/uit-schakelaar in de hersenen? Een studie bij ratten heeft geconstateerd dat om een essentieel onderdeel van de hersenen te stimuleren, compulsief cocaïne-zoekend gedrag vermindert en in mogelijkheid stelt om verslavend gedrag in het algemeen te wijzigen. De studie, gepubliceerd in Nature werd uitgevoerd door wetenschappers van het Intramural Research Program van het National Institute on Drug Abuse (NIDA), onderdeel van de National Institutes of Health en de Universiteit van Californië, San Francisco.

"Deze spannende studie biedt een nieuwe richting van onderzoek voor de behandeling van cocaïne- en eventueel andere verslavingen," aldus directeur-Dr. NIDA Nora D. Volkow. "We wisten al, hoofdzakelijk van onderzoeken bij het menselijk brein, dat de tekorten in de prefrontale cortex bij drugsverslaving betrokken zijn. Nu dat we hebben geleerd hoe fundamenteel deze tekorten zijn, zijn we nog zekerder dan ooit over de therapeutische belofte om dat deel van de hersenen te stimuleren.

Dwangmatig drugsgebruik, ondanks de negatieve gezondheids- en sociale gevolgen, is de moeilijkste uitdaging in menselijke drugsverslaving geweest. De NIDA wetenschappers vergeleken zenuwcellen in in beide groepen van ratten met het onderzoek van cellen uit de prefrontale cortex. Zij bepaalden dat cocaïne meer functionele hersenen tekorten in de verslaafde ratten produceerden. De wetenschappers gebruikten optogenetische technieken (mbv licht) bij beide groepen van ratten.

Het licht verhoogt of vermindert de activiteit van gewijzigde cellen in dat deel van de hersenen. Bij de verslaafde ratten verminderde de activiteit van de cocaïne-zoekende hersencellen. In de niet-verslaafde ratten verhoogde deactiveren van de hersencellen compulsief cocaïne gedrag."Dit is de eerste studie die een oorzaak en gevolg relatie tussen cocaïne-geïnduceerde hersenen, tekorten in de prefrontale cortex en dwangmatige cocaïne-zoekende laat zien," zei de NIDA Dr. Billy Chen, eerste auteur van de studie. "Deze resultaten leveren bewijs voor een tekort aan cocaïne-geïnduceerde binnen deze regio van de hersenen dat betrokken is bij aandoeningen gekenmerkt door slechte impulsen waaronder verslaving."

"Wat ik een uitzonderlijke doorbraak vind is dat onze resultaten onmiddellijk kunnen worden vertaald naar klinisch onderzoek met mensen. We zijn van plan klinische proeven te doen om deze regio van de hersenen te stimuleren met behulp van niet-invasieve methoden," aldus Dr. Antonello Bonci, NIDA wetenschappelijk directeur en senior auteur van dit onderzoek. "Door gericht op een specifiek gedeelte van de prefrontale cortex onderzoek te doen, hopen we om compulsieve cocaïne-zoekend gedrag en het verlangen naar drugs bij patiënten te verminderen."

In 2011 waren er een naar schatting 1,4 miljoen Amerikanen in de leeftijd van 12 en ouder die cocaïne gebruikten, volgens de National Survey op drugsgebruik en gezondheid. Echter, er zijn momenteel geen medicijnen voor de behandeling van cocaïne verslaving door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd.

Vertaling: Angelique Broers


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats