Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoek onthult mogelijke reden voor cholesterol-medicijn bijwerkingen

Onderzoekers aan de Universiteit van Arizona hebben een aanwijzing voor het omkeerbaar geheugenverlies dat soms optreedt bij het gebruik van statines, één van de wereldwijd meest voorgeschreven medicijnen.

Het Amerikaanse Food and Drug Administration blijft bewijzen verzamelen dat sommige patiënten wazig denken en geheugenverlies ervaren na het nemen van statines, een klasse van cholesterolverlagende medicijnen die wereldwijd een topverkoop kent.

Een onderzoeksteam aan de Universiteit van Arizona heeft een nieuwe ontdekking gedaan in de hersencellen die behandeld werden met statines: ongewone zwellingen binnen de neuronen die het team het "beads-on-a-string" effect heeft genoemd.

Het team is niet helemaal zeker waarom de kralen zich vormen, zegt UA neurowetenschapper Linda L. Restifo, die het onderzoek leidt. Echter, is het van mening dat nader onderzoek van de kralen zal helpen te vinden waarom sommige mensen cognitieve achteruitgang ervaren tijdens het gebruik van statines.

"Wat we denken gevonden te hebben is een laboratorium demonstratie van een probleem in het neuron, dat is een zwaardere versie van wat er gebeurt in de hersenen van sommige personen wanneer ze statines nemen," zei Restifo, een UA hoogleraar neurowetenschappen, neurologie en cellulaire en moleculaire geneeskunde, en hoofdonderzoeker van het project.

De studie van Restifo en haar team als co-auteurs van de studie en hun bevindingen werden onlangs gepubliceerd in Disease Models & Mechanisms, een peer-reviewed tijdschrift. Robert Kraft, een voormalige onderzoeker bij de afdeling neurowetenschappen, is hoofdauteur van het artikel.

Restifo en Kraft citeren klinische rapporten die vermelden dat statine gebruikers vaak wordt verteld door de artsen dat cognitieve stoornissen ervaren tijdens het gebruik van statines waarschijnlijk het gevolg zijn van veroudering of andere effecten. Echter biedt het onderzoek van het UA team aanvullend bewijs dat de oorzaak voor dergelijke dalingen in cognitie waarschijnlijk te wijten is aan een negatieve reactie op statines.

Het team heeft ook geconstateerd dat het weglaten van statines leidt tot een verdwijning van het "beads-on-a-string" effect en ook tot herstel van de normale groei. Het onderzoek verder zettend wil het het UA team onderzoeken hoe de genetica kan worden betrokken bij de kraal formatie en dus de overgevoeligheid voor medicijnen bij mensen kan veroorzaken. Teamleden geloven dat genetische verschillen neuronen rechtstreeks kunnen beïnvloeden of de statine interactie met de bloed hersenbarrière.

"Dit is een geweldige eerste stap op de weg naar meer gepersonaliseerde medicatie en therapie," zegt David M. Labiner, die aan het hoofd staat van de afdeling neurologie van de UA. "Als we een manier kunnen vinden om patiënten die bepaalde bijwerkingen hebben te identificeren kunnen we therapeutische resultaten verbeteren."

Voorlopig wacht het UA team op meerdere externe subsidies en de onderzoekers hopen dat toekomstig onderzoek de medische gemeenschap en de patiënten grondig zullen informeren.

"Als we in staat zijn om genetische studies te doen, zal het doel zijn om voor de dag te komen met een voorspellende test, zodat een patiënt met een hoog cholesterol eerst kan worden getest op gevoeligheid voor statines," zei Restifo.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats