Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een dieet rijk aan tomaten kan het risico op borstkanker verlagen

Deze groenten verhoogden het niveau van hormonen dat betrokken is bij het reguleren van bloedsuiker en vet.

Chevy Chase , MD - Uit een nieuw onderzoek geaccepteerd voor publicatie in 'The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism' blijkt dat een tomatenrijk dieet kan helpen postmenopauzale vrouwen te beschermen tegen borstkanker.

Het risico op borstkanker stijgt bij postmenopauzale vrouwen als hun 'body mass index' (BMI) verhoogt. De studie vond dat het eten van een dieet rijk aan tomaten een positief effect had op het niveau van hormonen die een rol spelen bij de regulering van vet- en suikerstofwisseling.

"De voordelen van het eten van veel tomaten en op tomaten gebaseerde producten, zelfs tijdens een korte periode, waren duidelijk zichtbaar in onze bevindingen," zei de hoofdauteur, Adana Llanos , PhD , MPH, assistent-hoogleraar Epidemiologie aan de Rutgers University. "Het eten van fruit en groenten rijk aan essentiële voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en fytochemicaliën zoals lycopeen hebben belangrijke voordelen. Op basis van deze gegevens zijn wij van mening dat regelmatige consumptie van ten minste de aanbevolen dagelijkse porties groenten en fruit de preventie van borstkanker kan bevorderen bij de kwetsbare bevolking."

De longitudinale cross-over studie onderzocht de effecten van zowel tomaten- als sojarijke voeding bij een groep van 70 postmenopauzale vrouwen. Gedurende 10 weken aten de vrouwen tomatenproducten die ten minste 25 mg lycopeen per dag aanvoerden. Gedurende een andere periode van 10 weken aten de deelnemers tenminste 40 gram soja-eiwit per dag. Vóór elke testperiode begon moesten de vrouwen zich onthouden van het eten van zowel tomaat- als sojaproducten gedurende twee weken.

Toen ze het tomaatrijk dieet volgden klommen hun niveaus van adiponectine - een hormoon dat betrokken is bij het reguleren van bloedsuiker en vet niveaus - met 9 procent. Het effect was iets sterker bij vrouwen die een lagere body mass index haden.

"De bevindingen tonen het belang aan van preventie tegen obesitas, " zei Llanos . "Het consumeren van een dieet rijk aan tomaten had een grotere invloed op de hormoonspiegels bij vrouwen die een gezond gewicht hadden."

Het soja dieet resulteerde in een vermindering van adiponectinniveaus. Onderzoekers waren van mening dat een dieet met grote hoeveelheden soja een deel van de reden zou kunnen zijn dat Aziatische vrouwen minder borstkanker krijgen dan vrouwen in de Verenigde Staten maar enig gunstig effect zou wel eens kunnen beperkt zijn tot bepaalde etnische groepen, zei Llanos.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats