Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Prenatale blootstelling aan het pesticide DDT gekoppeld aan volwassen hoge bloeddruk

Volgens een recente studie onder leiding van de Universiteit van Californië, Davis, hebben meisjes blootgesteld aan hoge niveaus van het pesticide DDT terwijl ze nog steeds in de baarmoeder zitten, drie keer meer kans om hypertensie te ontwikkelen wanneer ze volwassenen zijn.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat volwassenen die aan DDT (dichlorodiplhenyltrichloroethane) hebben blootgestaan een verhoogd risico hebben op hoge bloeddruk. Dit onderzoek, online gepubliceerd op 12 maart in Environmental Health Perspectives, is het eerste dat prenatale blootstelling aan DDT koppelt aan hypertensie bij volwassenen.

Hypertensie of hoge bloeddruk is een hoge risicofactor voor hart-en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaken in de Verenigde Staten en wereldwijd.

"De prenatale periode is uiterst gevoelig voor milieuverstoring, want dat is de periode dat de weefsels zich ontwikkelen," zei studie hoofdauteur Michele La Merrill, een assistent-professor in het UC Davis Department of Environmental Toxicology.

Het US Environmental Protection Agency verbood het gebruik van DDT in 1972, na bijna drie decennia effectief gebruik van het middel. Echter wordt het middel nog steeds gebruikt voor de bestrijding van malaria in andere delen van de wereld, zoals India en Zuid-Afrika. Dat betekent dat kinderen geboren in die gebieden een hoger risico hebben voor het ontwikkelen van hypertensie als volwassene.

La Merrill zei dat de sporen van DDT, een persistente organische verontreinigende stof, ook in het voedselsysteem achterblijven, voornamelijk in vette dierlijke producten.

De studie onderzocht DDT concentraties in bloedmonsters verzameld bij vrouwen die hadden deelgenomen aan de Child Health and Development Studies, een lopend project van het nonprofit Public Health Institute. Het CHDS koos vrouwen uit die verloskundige zorg zochten bij het Kaiser Permanente Foundation Health Plan in de San Francisco Bay Area tussen 1959 en 1967. Ze ondervroegen ook volwassen dochters van vrouwen om te vernemen of zij hypertensie hadden ontwikkeld.

" Onze studie toont aan dat vrouwen geboren in de VS, voor dat DDT verboden werd, een verhoogd risico hebben op hypertensie wat zou kunnen verklaard worden door de verhoogde blootstelling aan DDT," zei La Merrill. "En de kinderen van de mensen in gebieden waar DDT nog steeds wordt gebruikt zullen eveneens een verhoogd risico hebben."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats