Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Defect in het immuun geheugen kan herhaaldelijk blaas infecties veroorzaken

DURHAM, NC – Terugkerende blaasinfecties, vooral voorkomend onder vrouwen, kunnen voortvloeien uit een defect in het immuunsysteem van de blaas, dat er voor zorgt dat het zich vorige bacteriële infecties herinnert. Het vergissing van het immuun geheugen kan een tijdige en effectieve aanval belemmeren, volgens onderzoekers van Duke geneeskunde en Duke-Nationale Universiteit van Singapore.

Hun studie, waarbij muizen betrokken zijn, kan een nieuwe route voor de ontwikkeling van vaccins en behandelingen voor urineweginfecties betekenen, die goed zijn voor meer dan 8 miljoen gezondheidszorg bezoeken per jaar in de Verenigde Staten, volgens de National Institutes of Health en de tweede meest voorkomende infectie bepalen.

"Een derde van terugkerende blaasinfecties zijn van dezelfde bacteriestam, zodat gesuggereerd wordt dat er een soort gebrek in de blaas zit waardoor dit gebeurt," zei Soman N. Abraham, PhD, professor pathologie bij Hertog en Duke-NUS en senior auteur van de krant, 14 februari 2013 gepubliceerd in het tijdschrift Immuniteit. "We hebben geconstateerd dat hoe een stilgelegde immuun reactie op bacteriële infecties in de blaas optreedt, waardoor die niet in staat is om volledig een permanente bevolking van bacteriën uit te roeien."

Net als de darm en de lever, is de blaas betrokken bij het verwijderen van afvalstoffen, en is vaak blootgesteld aan een invasie van bacteriën. Maar wordt niet onder de organen beschouwd als "immuun bevoorrecht," waarin het immuunsysteem onder speciale strategieën opereert voor bepaalde ziekteverwekkers om te voorkomen en/of te tolereren dat ze uitbarsten. Er wordt nog niet goed begrepen over hoe de slijmvlies weefsels in de blaas functioneren.

Abraham en collega's onderzochten muis urineblazen onder omstandigheden die van heel dichtbij menselijke infecties nabootsten; bij sommigen bleven infecties in de blaas, maar bij anderen verhuisden ze naar de nieren. In beide gevallen bevond men dat de urine sporen besmettingen zijn die het oorspronkelijke immuunsysteen tegenkomen die het lichaam als eerste verdedigingslinie benut om alle pathogene verwekkers op die manier aan te pakken.

Na 21 dagen, werden beide sets van muizen herbesmet en werden de groepen gesplitst. In de muizen die oorspronkelijk een infectie in de blaas en de nieren had, ontstond een sterke antistofrespons, die aangeeft dat het immuunsysteem de aanvaller herkende en snel uit kon bannen. Maar onder degenen die oorspronkelijk de blaas infectie hadden, toonde het immuunsysteem geen geheugen herinnering.

De oorzaak was een onwaarschijnlijke bron: mestcellen. Het best bekend als bestrijding van allergieën. Mestcellen zijn verantwoordelijk voor het genereren van een vroege immuunrespons tegen bacteriën in de blaas, en in ieder geval, kwamen ze in actie wanneer ze geconfronteerd werden met de E. coli-infectie. Maar in sommige gevallen, begonnen ze vervolgens met het produceren van een molecule genaamd interleukine-10, die het immuunsysteem onderdrukt. Het was alsof het immuunsysteem op de rem ging staan, zodat het adaptieve immuunsysteem nooit in actie kon komen om antilichamen te vormen die een terugkerende invasie zouden herkennen.

Abraham zei dat deze functie van mest cellen om de immuunrespons te beperken kan samenvallen met het uitstorten van de blaas bekleding cellen - een soort van zuiverings mechanisme die bacteriën weerhoudt zich op te hopen in de epitheel voering – en kan deel uitmaken van het voorrecht van het immuunsysteem in de blaas om de inflammatoire respons te temperen.

"Het lijkt of dat de blaas, net als de darm, een zeer gespecialiseerde strategie voor een evenwichtige tolerantie taakverdeling en verzet tegen infectie heeft," zei Abraham. "In de meeste gevallen is het stilleggen van de aanpassings immune reacties in de blaas niet zo’n probleem, omdat de infectie wordt opgeruimd door de krachtige reactie van de vroegere, aangeboren immuunrespons. "Maar bij sommige mensen, veroorzaakt het de terugkerende infecties, omdat de bacteriën zich in het epithelium verbergen en niet herkend worden door het adaptieve immuunsysteem," zei Abraham.

Abraham zei dat de bevindingen kunnen leiden tot de ontwikkeling van vaccins tegen de bacteriën, of betere behandelingen die de antilichaamrespons versterken.

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats