Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe inzichten in de tegenspraak dat het veelbelovende medicijn voor Alzheimer (Bexarotene) niet op patiënten getest moet worden

Ongeveer een jaar geleden, publiceerde het toonaangevende tijdschrift ‘Science’ een
artikel over Bexarotene als mogelijk geneesmiddel voor Alzheimer. Een significante
doorbraak en een belangrijk uitgangspunt voor verder Alzheimer onderzoek.
De onderzoeksgroep van Bart De Strooper – Alzheimer onderzoeker bij VIB en KU Leuven – heeft dit medicijn in samenwerking met de groep van Rudi D'Hooge - KU Leuven - en wetenschappers van Janssen Pharmaceutica ( Beerse ), ook in diverse Alzheimer-dierproefmodellen getest.

De resultaten die uit hun onderzoeken volgden verschilden van elkaar, evenals die van twee Amerikaanse studiegroepen. Zij hebben vervolgens in de rubriek ‘"technical comment" in ‘Science’ aanbevolen om -om die reden- Bexarotene niet op menselijke patiënten te testen.

Bart De Strooper (Professor aan de VIB / KU Leuven): "Wetenschap is een leerproces en men leert met vallen en opstaan, door opnieuw te beginnen en fouten te corrigeren. Daarom is het logisch dat de conclusies uit wetenschappelijk onderzoek - ook in prestigieuze tijdschriften – van tijd tot tijd opnieuw geëvalueerd moeten worden. Als de resultaten niet reproduceerbaar zijn, is het zeer belangrijk dat dit wordt vermeld, zodat andere wetenschappers ook de waarde van een publicatie kunnen bepalen. (Reproduceerbare wetenschap is de enige ware wetenschap). Dit is de enige manier waarop we kunnen leren van onze fouten en op een dag hopelijk een medicijn kunnen ontwikkelen."

Jo Bury (Managing Director VIB): "VIB hecht grote waarde aan grondige controles en afwegingen van wetenschappelijke resultaten. Dit is de belangrijkste voorwaarde voor toonaangevend onderzoek waar onze samenleving van zou kunnen profiteren. Het is goed nieuws dat ‘Science’ ook bereid is om negatieve resultaten te publiceren."

Wetenschappelijk onderzoek, een proces van ups en downs
Wetenschappelijke bevindingen vallen niet zomaar in iemands schoot, ze komen voort uit jarenlang nauwkeurig herhaald onderzoek. De kers op de taart is een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift, omdat dit de manier is waarop wetenschappers hun resultaten aan de wereld kenbaar maken. Voordat een publicatie wordt geaccepteerd, zal de uitgever van het tijdschrift het document bij een panel van vooraanstaande wetenschappers op dat onderzoeksgebied indienen. Startsein voor publicatie wordt alleen gegeven na een positieve evaluatie door deze deskundigen.

Ingebouwde controlemechanismen
Is dit een absolute garantie? Helaas niet. Collega-wetenschappers proberen resultaten te reproduceren. Meestal succesvol, maar soms leiden soortgelijke experimenten tot verschillende resultaten. Dat moet gerapporteerd en nader onderzocht worden. Deze ingebouwde controlemechanismen zijn daarom wenselijk en een gebruikelijk onderdeel van het wetenschappelijk proces. Wetenschappelijke tijdschriften bieden wetenschappers soms de gelegenheid om op bepaalde artikelen te reageren nadat deze zijn gepubliceerd. Het tijdschrift ‘Science’ doet dit in de vorm van " technical comment". Dit is vaak bron tot meer uitgebreid onderzoek.

Nieuwe inzichten leiden soms tot ongeldigheid van bestaande theorieën

Wetenschappers willen verschijnselen tot de bodem uitzoeken, meestal met een bepaalde hypothese in het achterhoofd. Onderzoek leidt tot nieuwe kennis en inzichten, en daardoor tot verfijning van de bestaande theorieën. Echter, soms resulteert dit in een totaal nieuwe en afwijzing van de bestaande theorie. De geschiedenis van de wetenschap is bezaaid met voorbeelden: denk aan Copernicus die als eerste beweerde dat de zon – en niet de aarde- het centrum van ons zonnestelsel was. De Vlaamse bijdrage aan de wetenschap is een uitstekend voorbeeld van het zelfcontroleproces in de wetenschappelijke wereld.

# # #

Relevante publicatie

"Technical comment on ApoE-Directed Therapeutics Rapidly Clear b-Amyloid
and Reverse Deficits in AD Mouse Models", Ina Tesseur et al., Science 2013

Vertaling van: {New insights contradict promising Alzheimer's research - VIB}.
Vertaald door M. Nelemans




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats