Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Uitleggen hoe extra vergine olijfolie beschermt tegen de ziekte
van Alzheimer

Het mysterie van hoe precies de consumptie van olijfolie extra vierge helpt het risico van de ziekte van Alzheimer (AD) te verminderen, kan liggen in een onderdeel van de olijfolie, dat helpt de abnormale AD eiwitten uit de hersenen te pendelen, rapporteren wetenschappers in een nieuwe studie. Het wordt weergegeven in het dagboek ACS chemische Neuroscience.

Amal Kaddoumi en collega’s merken op dat AD ongeveer 30 miljoen mensen wereldwijd treft, maar in de mediterrane landen de overheersing lager is. Wetenschappers hebben dit een keer toegeschreven aan de hoge concentratie van de gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie — geconsumeerd in grote hoeveelheden in het mediterrane dieet.

Recenter onderzoek veronderstelde dat het werkelijke beschermende middel, een stof genaamd oleocanthal zou kunnen zijn, het effect heeft zenuwcellen te beschermen tegen het soort schade dat zich voordoet in AD. Kaddoumi’s team zochten bewijs of oleocanthal helpt om de accumulatie van bèta-amyloid (Aβ) in de hersenen te verminderen, de vermoedelijk de boosdoener in AD.

Ze beschrijven het bijhouden van de effecten van oleocanthal in de hersenen en gekweekte hersencellen van laboratorium muizen, gebruikt als substituut voor de mens in een dergelijk onderzoek. In beide gevallen toonde oleocanthal een consistent patroon waarin de gestimuleerde productie van twee eiwitten en essentiële enzymen productie beschouwd werden als kritiek om Aβ uit de hersenen te verwijderen. "Extra vergin olijfolie-afgeleide oleocanthal in verband met de consumptie van mediterraan dieet, heeft het potentieel om het risico van AD of gerelateerde neurodegeneratieve dementie te verminderen," concludeert het rapport.

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats