Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Omzetting van van slecht vet naar goed vet

Wetenschappers van het ETH Zurich hebben voor het eerst aangetoond dat bruine en witte vetcellen in een levend organisme kunnen worden omgezet van het ene type cel naar het andere. Hun werk, bij muizen als modelorganisme, bieden nieuwe inzichten in de oorsprong van bruine vetcellen wat een voorwaarde is voor de ontwikkeling van succesvolle anti-obesitas therapieën.

Twee soorten vetcellen kunnen worden gevonden in zoogdieren en dus ook bij mensen: witte vetcellen die voornamelijk werken als zeer flexibele energiereserves die zich vullen in geval van calorie overvloed. Het vet wordt opgeslagen in de vorm van lipide druppeltjes die worden vrijgegeven wanneer energie nodig is. Haaks daarop qua functie zijn de zogenaamde bruine adipocyten: deze cellen zijn gespecialiseerd in het verbranden van energie onder de vorm van vet en suiker om warmte te produceren. Pasgeboren baby's bezitten aanzienlijke hoeveelheden bruin vet en gebruiken het om de lichaamstemperatuur te handhaven. Omdat onlangs werd aangetoond dat bruine adipocyten ook bestaan bij volwassen mensen heeft het onderzoek zich gericht op het begrijpen van hoe de bruine vetcellen worden gevormd. Het uiteindelijke doel van deze inspanningen is het bruine vetcellen aantal en activiteit bij zware personen te verhogen, zodat ze overtollige calorieën verbranden en daardoor gewicht verliezen.

Tegen de huidige overtuiging

Het is bekend dat zowel mensen als muizen zich aan koude temperaturen kunnen aanpassen door vorming van bruine vetcellen binnen hun witte vetdepots. Deze cellen worden "brite" vetcellen (bruin-in-wit) en komen minder vaak voor bij warmere dan koudere temperaturen. De oorsprong van deze bijzondere bruine adipocytes is tot op heden onduidelijk gebleven. De heersende hypothese was dat brite cellen worden gevormd uit speciale voorlopercellen en worden verwijderd wanneer ze niet langer nodig zijn. Het alternatief idee van een directe onderlinge verwisseling tussen witte en bruine vetcellen kreeg minder aandacht. Door aan te tonen dat deze onderlinge omzetting voorkomt ​​en één van de belangrijkste bijdragers is aan brite vetcel vorming, heeft de heersende stelling aangevochten.

Genetisch gelabelde vetcellen

Om te demonstreren hoe brite vetcellen worden gevormd hebben onderzoekers in het laboratorium van Christian Wolfrum, een professor aan het Institute of Food, Nutrition and Health, muizen gekweekt waarbij ze specifieke vetcellen genetisch konden labelen. Deze dieren werden gehouden in een veranderende omgeving: vanaf 8 ° C gedurende één week en bij kamertemperatuur voor verschillende weken daaropvolgend. Tijdens de blootstelling aan kou vormden de muizen bruine vetcellen in hun witte vet depots - een proces genaamd "britening". Na warmte aanpassing veranderde het vetweefsel weer naar wit. Met behulp van de genetische markeerderes concludeerden de wetenschappers uit deze experimenten dat de witte vetcellen kunnen omzetten in bruine vetcellen en vice versa. Daar mensen hetzelfde type cellen hebben als muizen is het waarschijnlijk dat hetzelfde proces bij mensen optreedt bij koude stimulatie.

Behandelingen tegen overgewicht

"Om nieuwe behandelingsstrategieën te ontwikkelen moeten we manieren vinden om witte vetcellen om te zetten in bruine vetcellen", zegt Wolfrum. Het meeste onderzoek heeft zich gericht op het identificeren van precursoren voor bruine vetcellen, een benadering die onvoldoende kan zijn. Toekomstig onderzoek moet leren hoe dit interconversie proces te manipuleren is hetzij farmacologische of door voedingsmiddelen.

Deze aanpak zou een nieuwe strategie vertegenwoordigen. "De huidige anti-obesitas therapieën richten zich op energie inname door het regelen van de eetlust en de opname van voedingsstoffen", zegt Wolfrum. De beschikbare farmacologische behandelingen zijn niet erg efficiënt en meestal met bijwerkingen. Deze nieuwe benadering voor de behandeling van obesitas richt zich op energie afvoer door het bevorderen van bruin vet formatie.

Vertaling: Andre Teirlinck



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats